Tuesday, March 31, 2009

Holiday and G20 atmosphere...


Loma!

Nyt se tosiaan on virallista, viimeisetkin esseet on palautettu ja edessä pari viikkoa rennompaa oleilua ennen tentteihin lukua. Loma on alkanut juhlien merkeissä. Vielä jakson ollessa käynnissä osallistuimme laitoksen Spring Ball-juhliin oikeastaan tietämättä etukäteen, mistä oli kysymys. Epäilimme kuitenkin jotain suomalaisten sitsien vastinetta, joka pitikin aika hyvin paikkansa. 20 punnan lipun hinnalla saimme rajattoman määrän ruokaa ja juomaa, kuuntelimme muutaman puheen ja tanssimme jälleen jalat kipeiksi. Virallista ohjelmaa oli kuitenkin vähemmän kuin suomalaisilla sitseillä, eikä juomalaulukulttuurista ollut tietoakaan. Erävoitto siis akateemisille pöytäjuhlille.

Kevään tuulet ovat tuoneet jälleen odotettuja vieraita Lontooseen. Ensin Abu Dhabista saapui rakas ystäväni Anni alle vuorokauden pikavisiitille. Jälleennäkeminen oli lyhyydestään huolimatta kuitenkin unohtumaton, yllättävän paljon ehtii 12 tunnissa! Hieman vierailu meinasi venähtää, mutta onneksi taksi kiidätti Annin Hethrowlle viime hetkellä. Annia seurasi koulukaverini Katja Pariisista, jonka kanssa pariin päivään ehdimme kiertää uskomattoman määrän nähtävyyksiä ja puistoja. Uutena museona minulle tuli tutustuttua Tate Britainiin, joka sisältää kattavan kokoelman brittiläistä taidetta. Jälleen tuli kiiteltyä Lontoon museoiden maksuttomuutta. Koska Katja on vaihdossa Ranskassa, oli myös mielenkiintoista vaihtaa kokemuksia opiskelijaelämästä kanaalin molemmin puolin. Tärkein tuli myös suoritettua - pöydälläni odottavat junaliput Pariisiin toukokuulle.

Eilen saattelin kotimatkalle vielä vanhat ratsastuskaverini Mariannen ja Tuijan, joille sain kunnian toimia oppaana viikonlopun yli. Jälleen ohjelmassa oli ihania kahviloita, ravintoloita ja brittien kansantalouden piristämistä ostosten merkeissä. Tytöt pääsivät myös näkemään vilauksen vaihtarielämästä, kun Calenodian Roadilla juhlittiin taas - tällä kertaa merirosvo-teemalla. Kaikkien ystävien näkeminen on saanut mut hyppimään tasajalkaa innosta, ja samalla on ollut mielenkiintoista katsoa tämänhetkistä kotikaupunkia hetken toisten silmin. Lomailijoilla kun on tapana havaita seikkoja Lontoosta, joille itse olen jo arjen pyörityksessä ummistanut silmäni.

Kaupungissa eletään tällä hetkellä varsin mielenkiintoisia aikoja huomenna alkavan G20-kokouksen takia. Muun muassa Obaman ensimmäinen Euroopan vierailu presidenttinä kiihdyttää ymmärrettävästi tunteita, ja olen odottanut mielenkiinnolla miten turvajärjestelyt tulevat näkymään. Odotettavissa on ennennäkemättömän suuret mielenosoitukset ja vaikka niiden oletetaan keskittyvän lähinnä ympäristöasioihin, ei terroristi-iskut kokeneessa kaupungissa oteta tätä kevyesti. Suurin osa neuvotteluista keskittyy liike-elämän keskukseen, Cityn kaupunginosaan. Siellä pankkiireita on on jo ohjeistettu jättämään puvut kotiin ja suurimpien toimistojen ympärille on linnottautunut vartijarivistö. Pukumiesten kun oletetaan olevan oiva protestien kohde. Ja jo tänään on ollut havaittavissa runsaasti siviilipoliisiautoja liikenteessä...

Hieman kuvia viime viikkojen tapahtumista...


Spring Ballin coctail osuus


Ja tunnelmaa tanssilattialta..


Annin ja Marian jälleennäkeminen aurinkoisessa Lontoossa!

Kokoustunnelmissa, Maria

Tuesday, March 17, 2009

Spring !


Tanskalaisen kaverini Christinan tallentama otos Regent Parkista

Viimeistään nyt voi todeta kevään rantautuneen brittien saarille, viime päivinä lämpötilat ovat liikkuneet +15 ja +17 välillä. Kerrassaan loistavaa! Jos shortseja näkyi liikenteessä jo viisi astetta sitten, ovat hullut lontoolaiset viimeistään nyt kaivaneet flip flopit kaapeistaan. Itse olen sentään pitänyt kevättakin päällä ja kaulahuivin tiukasti kaulassa. Kaupungin luonne tuntuu kuitenkin muuttuvan auringossa kokonaan. Toimistotyöntekijät ovat muuttaneet lounastapaamiset picnikeiksi, opiskelijat lukevat kirjoja puihin nojaillen ja eläkeläiset nauttivat kahvinsa puistojen lukuisilla penkeillä. Omaa puistoelämääni ovat häirinneet harmittavasti sitkeä flunssa sekä termin viimeiset koulurutistukset ja deadlinet. Aivan, viikot ovat kuluneet niin vauhdilla, että enää viikko varsinaista koulutyötä jäljellä ennen 4 viikon pääsiäislomaa. Hui! Muutenkin tuntuu, että aika kuluu koko ajan nopeammin, jopa harmittavan nopeasti.

Intensiivisimmän opiskelujakson päättyminen tarkoittaa kuitenkin lisääntyvää vapaa-aikaa ja mahdollisuutta matkustella, jota odotan malttamattomana. Toisaalta toukokuun tenttijaksoonkin tulee varmaan aloittaa valmistautuminen viimeistään pääsiäisen jälkeen. UCL:ssä vaihto-opiskelijat käyvät pääasiassa undergraduate kursseja, vaikka Suomessa olemmekin maisterivaiheessa jo. Suurin osa kurssilaisistani on siis valmistumassa kandiksi tämän kevään jälkeen, ja he ovat alkaneet hikoilla lopputöidensä kanssa. Täällä on tapana mennä suoraan työelämään kolmen vuoden opiskelujen jälkeen, kun Suomessa lähes kaikki suorittavat siihen päälle kahden vuoden maisterin tutkinnon. Taloustilanne on johtanut siihen, että entistä useampi harkitsee maisteriopintoihin hakua, kun töitä ei ole tarjolla. Postgraduate opiskelijoita arvostetaan täällä siis huomattavasti enemmän kuin Suomessa, heille on muun muassa varattu oma tietokoneluokka sekä oleskelutilat, joihin meillä undergraduateilla ei ole asiaa. Maisteriopinnot myös maksavat huomattavasti enemmän.

Tänään uutisissa onkin ollut yliopistojen kasvava paine nostaa opiskelumaksuja. Parin vuoden takaisessa lakimuutoksessa alemman tutkinnon suorittamiseen asetettiin hieman yli 3000 punnan yläraja, jota yliopistot haluavat nyt resurssipulassaan nostaa. Maisteriohjelmissa puhutaankin sitten jo erilaisista summista. UCL:n maisteripaperi maksaa keskiarvoltaan noin 10 000 puntaa ja kalliimmissa ohjelmissa tuon summan saa tuplata. Otsikot julistivatkin tänään "keskiluokan uhkaa", ja mikäli vanhat merkit tässä mielenosoitusten luvatussa kaupungissa pitävät paikkansa, on protesteja tiedossa. Viime viikolla käytiin muuten Miss University of London kilpailut, jotka Miss London School of Economics voitti. Kilpailut päätyivät kuitenkin uutiseksi vasta siinä vaiheessa, kun 8 feministijärjestön edustajaa pidätettiin sen jälkeen, kun he olivat lukinneet itsensä kilpailupaikan ulkopuolelle polkupyörän lukoilla.

Viimeksi mainitsemani toogabileet olivat muuten varsin onnistuneet. Kaikki olivat todella panostaneet pukuihinsa, ja roomalaiset tanssivat aamuun asti. Lopuksi muutama tunnelmakuva juhlista.


Vaihtarien kesken jo käsitteeksi muodostuneen "Calenodian Roadin juhlakämpän"
isäntäväkeä. Nathalie, Daniel ja Helena.


Ja minä toogassani.

Oikein hyvää Pyhän Patrikin päivää kaikille, täällä juhlaa vietetään asianmukaisesti pubissa!

- Maria -

Saturday, March 7, 2009

Lectures, Classes and Essays


Koulun kirjaston aula - kyllä kelpaa opiskella

Viimeiset viikot on mennyt aika tiukasti koulutyöhön keskittyessä, joten ajattelin kirjoittaa opiskelusta täällä muutaman sanan. Suoritan kevään aikana (noh, ainakin yritän suorittaa) 4 kurssia, joista suomalaisen järjestelmän mukaisesti tulisi kertyä 30 opintopistettä. Valitsin yhden perinteisen poliittisen historian kurssin - Fascism and Autoritarianism in Eastern Europe sekä kaksi Venäjän ulko- ja talouspolitiikkaa käsittelevää kurssia. Näiden lisäksi olen yhdellä kansaivälistä kauppaa ja rahoitusta käsittelevällä kurssilla, joka on ainakin toistaiseksi tuntunut kursseista haastavimmilta.

Kurssien suoritus muodostuu luennoista (lectures), jotka ovat kestoltaan lyhyempiä kuin Suomessa. Kerran viikossa on on luentojen lisäksi, joko pienryhmäluento (classes ) tai tutoriaali, jossa opituista asioista väitellään ja valmistellaan esseitä tai ryhmätöitä. Tämän tyyppinen opetus on osoittautunut varsin tehokkaaksi, Suomessa kun massaluentojen aiheet tuntuvat unohtuvan viimeistään Porthanian ovista ulos kävellessä. Kurssit suoritetaan loppukokeella, 1-2 esseellä sekä esitelmällä. Jokaiselle luennolle meidän odotetaan myös lukevan etukäteen artikkeleita ja kirjoja. Aluksi koin tämän melko työlääksi, mutta onneksi kurssien aiheet ovat aidosti mielenkiintoisia.

Kurssien lisäksi on ollut mielenkiintoista seurata UCL:n opiskelijatoimintaa, kun aihe on lähellä sydäntä Suomessakin. Tällä viikolla oli opiskelijavaalit, ja oli hauska huomata keskustelun samankaltaisuus Suomen opiskelijapolitiikan kanssa. Yksi suurimmista teemoista oli opiskelun hinta. Osa opiskelijoista vaatii maksutonta korkeakoulutusta Britanniaan, joka vasta-argumenteissa on tyrmätty täysin mahdottomaksi ajatukseksi. Myös puolustusjärjestelmä puhuttaa ja koulussa on oltu tuohtuneita siitä, ettei UCL:n union ole ottanut kantaa Gazan tilanteeseen, vaikka kaikki muut yliopistot Lontoossa ovat sen tehneet jo viikkoja sitten.

Mulla oli myös ilo tavata taas ihania ystäviäni Lontoossa. On mielettömän hienoa, että niin moni on jo käynyt mua tervehtimässä ja niin moni on vielä tulossa. Ihanaa! Helmikuun loppuun saapui opiskelukaverini Anna, jonka kanssa haalimme kevätvaatteita ja kävimme tutkimassa Lontoon lempimuseotani Imperial War museumia. Pari päivää jäljessä saapuivat Salla ja Henkke, porukalla jatkoimme museokierrosta National Galleryssa ja söimme mahat täyteen kivoissa ravintoloissa yöelämää unohtamatta. Tässä muutama kuva vierailuista.


Maria ihmettelemässä tauluja National Galleryssa. Ja löytyihän sieltä se Gallen-Kallelakin.


Salla ja Henkke Funky Buddha nimisessä yökerhossa

Anna ja todisteita siitä, että täällä on jo kevät.

Tänään meillä on tiedossa toogabileet ja olemme valmistautuneet juhliin asianmukaisesti hankkimalla roomalaiset asut sekä runsaasti viinirypäleitä.
Romanly Yours,
Maria